Home › Forums › Działy › Forum Szpinakowe › szpinakożercy wszystkich krajów
- This topic has 42 replies, 12 voices, and was last updated 19 years, 2 months ago by Grzegorz.
-
AuthorPosts
-
18 stycznia 2005 at 14:47 #42128KatarzynaParticipant
Witajcie!
Jestem z lekka 'zboczona’, poniewa¿ uwielbiam szpinak. Wiele osób, którym to mówiê, patrzy na mnie ze zgroz±, a przynajmniej ze zdziwieniem. Czasami czujê siê jak dziwo z objazdowego cyrku. Wiem, ¿e osób kochaj±cych to zielone cudo jest wiêcej. Proponujê zatem skrzykn±æ siê jako¶, wesprzeæ duchowo, aby nie za³amaæ siê pod ciê¿arem spo³ecznego potêpienia, powymieniaæ ciekawe przepisy, wiadomo¶ci szpinakowe. Jednym s³owem proponuje utworzenie szpinakowej grupy wsparcia dla Anonimowych Szpinakolubów.
Co Wy na to?
Pozdrawiam
Bazylia19 stycznia 2005 at 00:07 #42144AneriteParticipantBardzo lubie szpinak, poszukam ciekawych przepisow. Anerite.
28 stycznia 2005 at 06:55 #42211EwaParticipantUwielbiam szpinak . Wlasnie moja rodzina dzisiaj jadla surowke ze szpinaku do obiadu . Czesto zastepuje nim salate mniam mniam mniam .
Pozdrawiam kochajacych 😉 inaczej 😉2 lutego 2005 at 19:59 #42279KatarzynaParticipantEwa, a podaj przepis na t± surówkê. Latem, kiedy bêdzie ¶wie¿y szpinak, bêdzie mo¿na sobie zrobiæ.
Tymczasem podam prosty przepis na kotlety mielone ze szpinakow± niespodziank±:
– miêso mielone przygotowane jak kto lubi,
– mro¿ony szpinak (najlepszy moim zdaniem jest siekany, w brykietach) rozmra¿am, odparowujê, dodajê czosnek, kapkê mleka, sól i duszê,
– formujê okr±g³e kotleciki i nadziewam je odrobin± szpinaku,
– potem to ju¿ tradycyjnie: panierka i na patelniê.Fajnie jest obserwowaæ miny niczego nie¶wiadomych ludzi, którzy twierdz±, ¿e nienawidz± szpinaku i znajduj± to w kotleciku. Najczê¶ciej im bardzo smakuje. Ale na wszelki wypadek dla niewtajemniczonych przygotowujê inn± wersjê niespodzianki: kawa³ek sera w kotleciku, bardzo dobre, polecam.
B.2 lutego 2005 at 20:28 #42280EwaParticipantSwieze listki mlodego szpinaku (tzw. baby spinach) po umyciu odsaczam bardzo delikatnie jak najlepiej w wody , delikatnie dre do miski na mniejsze kawalki do tego dodaje siekany szczypiorek i rzodkiewke , wszystko zalewam kwasna smietana(taka gesta) roztrzepana z mlekiem i szczypta soli .
Tutaj gdzie mieszkam baby spinach jest dostepny zawsze i gotowy do przyrzadzania (umyty) tak ze niesamowita jest szczesciara ze mnie .
Uwaga do tej salatki : trzeba mieszac ostroznie gdyz mlogy szpinak jest bardzo delikatny , probowalam rownies ze starego ale jest troche lykowaty .2 lutego 2005 at 21:05 #42281KatarzynaParticipantDziêkujê. W sezonie szpinakowym spróbujê. A w ogóle czy kto¶ mia³ szpinak w ogródku? Bo chodzi mi po g³owie, ¿eby mo¿e zasadziæ, zasiaæ i mieæ w³asny.
B.2 lutego 2005 at 21:15 #42282EwaParticipantBazylio sluze linkiem , milego uprawiania
[url]http://www.szpinak.prv.pl/[/url]Post edited by: ewa, at: 2005/02/03 14:16
2 lutego 2005 at 23:12 #42283KatarzynaParticipantEwo, jeste¶ wielka!!! Po prostu ¶wietna strona, ju¿ j± mam w ulubionych! Dziêkujê!
3 lutego 2005 at 00:55 #42285adminKeymasterCzemu nie, tylko ile masz tego ogrodka, trzebaby kilka hektarow, wiesz ile trzeba swiezego szpinaku na talezyk uduszonego, no moze na surowke mniej, ale tez chyba sporo dzialki. Anerite.
3 lutego 2005 at 03:00 #42288adminKeymasterUps, przepraszam za literowke, talerzyk pisze sie przez rz durna palo (to ja do siebie), hi, hi hi!!!
3 lutego 2005 at 03:02 #42289adminKeymasterO, a czemu jestem gosc? a moze nieproszony??????? A.
4 lutego 2005 at 00:59 #42298KatarzynaParticipantUuuuu, hektarów u mnie niet! My¶la³am o zagonku, grz±dce najwy¿ej. 🙁
Ale i tak spróbujê. :laugh:
B.4 lutego 2005 at 16:26 #42301EwaParticipantBazylio najwazniejsze dobre checi B) 😉
4 lutego 2005 at 23:39 #42311KatarzynaParticipantPewnie, a ja siê ³atwo nie zra¿am.
Mam fajny przepis szpinakowy na BU£ECZKI ZE SZPINAKIEM
Szpinak jak zwykle odparowywujê (mowa o mro¿onym) i pyrkam z odrobink± mleka i czosnku. Koreczki anchois i oliwki krojê drobno i mieszam z uduszonym szpinakiem. Teraz bu³eczki: odcinam wierzch i wydr±¿am mi±¿sz. Bu³eczki nape³niam farszem szpinakowym i zapiekam w piekarniku. Takie bu³eczki mo¿na przybraæ plastrami jajka ugotowanego na twardo, filecikami anchois, co tam Wam pasuje.
Smacznego
B.9 lutego 2005 at 20:55 #42397KatarzynaParticipantPustki? Nikt nie lubi szpinaku? Naprawdê, jak mo¿ecie!!! A JAJECZNICE SZPINAKOW¡ jedli¶cie? Jak nie, koniecznie musicie.
Mro¿ony szpinak trzeba jak zwykle popyrkaæ troszkê na oliwie na patelni, mo¿na bez dodatków. Ilo¶æ dobieracie sobie wg uznania. Jak ju¿ siê solidnie popyrka, wbijacie jajka i mieszacie. To trzeba podsma¿yæ, posypaæ tartym serem, przemieszaæ i wy³o¿yæ na talerz.
Smacznego
B.
Ps. I niech siê kto¶ odezwie szpinakowo, bo mi samotnie!!! -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.