Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pysznotka

Składniki:

    • 40 dag mąki
    • 20 dag margaryny
    • 4 żółtka
    • 1/2 łyżeczki amoniaku
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany
    • 15 dag cukru kryształu
    • 25 dag cukru pudru-do bezy
    • 25 dag orzechów włoskich-do posypania

    Masa:

    • 1/2 litra mleka
    • 1i1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1i1/2 łyżki mąki pszennej
    • 3 żółtka cukier waniliowy
    • 20 dag cukru kryształu
    • 1 słoik powidła śliwkowego
    • 1 kostka masła

    Sposób przyrządzenia:
    Ciasto:
    Amoniak rozpuścić w śmietanie i dodać go podczas zagniatania kruchego ciasta z podanych składników. Zagniecione ciasto podzielić na połowę. Rozwałkować na blachę średniej wielkości. Do blachy włożyć pergamin do pieczenia, ułożyć na nim rozwałkowane ciasto i posmarować cienką warstwą powidła. Z 7-miu białek (pozostałych z jajek)i 25 dag cukru pudru ubić pianę(cukier puder wsypywać stopniowo podczas ubijania i ubijać, aż masa bezowa będzie w miarę gęsta).Nałożyć połowę masy bezowej na ciasto z powidłem i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Drugi placek zrobić tak samo. Piec w 180 stopniach Celsjusza, aż beza się zarumieni.
    Masa:
    Z 1/2 litra mleka odlać trochę i wsypać do tego 1i1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,1i1/2 łyżki mąki pszennej,3 żółtka i cukier waniliowy. Resztę mleka zagotować z 20 dag cukru. Do gotującego mleka wlać mleko rozrobione ze wszystkimi produktami napisanymi wcześniej, mieszając przez cały czas gotować przez ok.3-4 minuty(aż zgęstnieje). Kostkę masła utrzeć mikserem do białości i dodawać do niego po łyżce wystudzonego budyniu. Miksować do otrzymania jednolitej masy.
    Gotowy budyń nałożyć na wcześniej upieczony placek i przykryć go drugim plackiem. Gotowe. Życzę smacznego.
    Przepis została nadesłany na konkurs “Mistrz razy trzy” przez: Magda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *