Składniki:
- 40 dag mąki
- 20 dag margaryny
- 4 żółtka
- 1/2 łyżeczki amoniaku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 15 dag cukru kryształu
- 25 dag cukru pudru-do bezy
- 25 dag orzechów włoskich-do posypania
- 1/2 litra mleka
- 1i1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1i1/2 łyżki mąki pszennej
- 3 żółtka cukier waniliowy
- 20 dag cukru kryształu
- 1 słoik powidła śliwkowego
- 1 kostka masła
Masa:
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Amoniak rozpuścić w śmietanie i dodać go podczas zagniatania kruchego ciasta z podanych składników. Zagniecione ciasto podzielić na połowę. Rozwałkować na blachę średniej wielkości. Do blachy włożyć pergamin do pieczenia, ułożyć na nim rozwałkowane ciasto i posmarować cienką warstwą powidła. Z 7-miu białek (pozostałych z jajek)i 25 dag cukru pudru ubić pianę(cukier puder wsypywać stopniowo podczas ubijania i ubijać, aż masa bezowa będzie w miarę gęsta).Nałożyć połowę masy bezowej na ciasto z powidłem i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Drugi placek zrobić tak samo. Piec w 180 stopniach Celsjusza, aż beza się zarumieni.
Masa:
Z 1/2 litra mleka odlać trochę i wsypać do tego 1i1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,1i1/2 łyżki mąki pszennej,3 żółtka i cukier waniliowy. Resztę mleka zagotować z 20 dag cukru. Do gotującego mleka wlać mleko rozrobione ze wszystkimi produktami napisanymi wcześniej, mieszając przez cały czas gotować przez ok.3-4 minuty(aż zgęstnieje). Kostkę masła utrzeć mikserem do białości i dodawać do niego po łyżce wystudzonego budyniu. Miksować do otrzymania jednolitej masy.
Gotowy budyń nałożyć na wcześniej upieczony placek i przykryć go drugim plackiem. Gotowe. Życzę smacznego.
Przepis została nadesłany na konkurs “Mistrz razy trzy” przez: Magda