Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pyry z gzikiem

Składniki:

  • 30 dkg białego twarogu
  • 2/3 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 2- 3 ziemniaki na osobę
  • masło


Sposób przyrządzenia:
Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć na desce z odrobiną soli. Twaróg dokładnie połączyć z jogurtem lub śmietaną np. rozgnieść widelcem lub zmiksować, dodając czosnek. Cebulę pokroić w drobną kostkę i połączyć masą serowa – Posolić i popieprzyć do smaku. Gzik gotowy. ( jak ktoś lubi, może dodać rzodkiewkę, natkę pietruszki i koperek. ) Ziemniaki ( pyry ) wyszorować i ugotować w łupinach. Podawać: Ziemniaki odcedzić, przekroić na połowę , każdą z nich posmarować masłem, a następnie nałożyć gzik

1 comment for “Pyry z gzikiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *