Składniki:
- 30 dkg białego twarogu
- 2/3 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
- mała cebula
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 2- 3 ziemniaki na osobę
- masło
Sposób przyrządzenia:
Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć na desce z odrobiną soli. Twaróg dokładnie połączyć z jogurtem lub śmietaną np. rozgnieść widelcem lub zmiksować, dodając czosnek. Cebulę pokroić w drobną kostkę i połączyć masą serowa – Posolić i popieprzyć do smaku. Gzik gotowy. ( jak ktoś lubi, może dodać rzodkiewkę, natkę pietruszki i koperek. ) Ziemniaki ( pyry ) wyszorować i ugotować w łupinach. Podawać: Ziemniaki odcedzić, przekroić na połowę , każdą z nich posmarować masłem, a następnie nałożyć gzik
1 comment for “Pyry z gzikiem”