Składniki:
-
- 1 opakowanie fig
- 2 łyżki cukru
- skórka cytrynowa
- pół łyżeczki cynamonu
- 10 dag bakalii rodzynek
- winogron
- 1 łyżka rumu lub koniaku
Sposób przyrządzenia:
Figi zamoczyć w przegotowanej wodzie i pozostawić na kilkanaście godzin w chłodnym miejscu. Obsączyć dokładnie, pokroić na ćwiartki, podsmażyć na patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Rozpuścić na patelni cukier z kilkoma łyżeczkami wody, skarmelizować. Dodać przyprawy, mieszankę bakalii i mieszać chwilę smażąc. Na talerzu ułożyć figi, polać karmelem wymieszanym z łyżką koniaku i bakaliami. Wszystko przełożyć na tackę grillowi i na kilka minut położyć na rozgrzanym grillu, wyłożyć na talerz, ozdobić winogronami i skórką cytrynową .i Pyszności