Składniki:
-
- 10 krewetek tygrysich
- 2 łyżeczki papryk ostrej
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 łyżki oliwy
- skórka cytrynowa
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
Sposób przyrządzenia:
Krewetki dokładnie umyć, osuszyć. Naciąć głęboko każdą skorupkę na grzbiecie i usunąć czarny przewód pokarmowy. Przyprawy wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i w miseczce zalać tą marynatą krewetki. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, obsączyć na sicie. Zachować pozostały płyn oraz ten ściekający z krewetek. Krewetki nabić na szpadki do szaszłyków. Na mocno rozgrzanym grillu położyć aluminiową tackę i ułożyć na niej krewetki opsypać skórką cytrynową pokrojoną w „zapałkę”. Piec 10 min obracając szpadki i smarować marynatą.