Składniki:
• 50 dag mąki
• 5 dag drożdży
• 15 dag cukru
• 15 dag masła
• 3 jaja
• 3 żółtka
• ćwierć szklanki mleka
• 1/2 szklanki gęstej śmietany
• 3 łyżki rodzynek
•
• szczypta soli
lukier
• 4 łyżki cukru pudru
• 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Rodzynki opłukać, zalać rumem.Mąkę przesiać do płaskiego naczynia, zrobić wgłębienie.
Do dołka wsypać pokruszone drożdże, łyżkę cukru, wlać ciepłe mleko i wymieszać.
Naczynie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu.Jaja i żółtka ubić z cukrem i wymieszać ze śmietaną.
Do wyrośniętego, dojrzałego rozczynu wlać masę jajeczną oraz rum z rodzynkami.
Zagnieść ciasto, a gdy stanie się jednolite, wyrabiać je z wlewanym po trochu, stopionym, letnim tłuszczem, aż będzie błyszczące i zacznie odstawać od ręki.
Dwie małe formy do babek lub jedną dużą (najlepiej z kominkiem) nasmarować tłuszczem i wypełnić ciastem do 2/3 wysokości.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyraźnie się podniesie, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 40- 50 minut w temperaturze 190 – 200ºC.Ostudzoną babkę polać lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z sokiem cytrynowym (gdyby był zbyt gęsty, dodać odrobinę wody) lub kieliszkiem wódki czy rumu.