Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dokarmiajmy ptaki

Zima, ciężki okres dla ludzi i zwierząt. O ile Ci pierwsi potrafią poprosić o pomoc, zwierzęta tego nie potrafią. Jeśli im nie pomożemy będą marły milcząc. Nie bądzmy obojętni.

Ptaki
Trzeba pamiętać, że nie należy ich dokarmiać w okresach łagodnej pogody, bo wtedy same sobie poradzą. Potrzebują pomocy przy dłuższych mrozach, gdy ziemia przykryta jest śniegiem. Po mroźnej nocy małe ptaki wytrzymują bez jedzenia tylko kilka godzin. Najlepszą porą na dokarmianie jest popołudnie.
Ptasie stołówki powinny znajdować się w osłoniętym i spokojnym miejscu. Na przedmieściach Warszawy w ogródkach domowych, na drzewach i płotach bez problemu umieścimy karmniki. W centrum można wieszać smaczne "prezenty" lub uzupełniać zawartość stałych karmników na skwerach i w parkach. Nawet mały balkon lub parapet może stać się miejscem spotkań skrzydlatych gości.
Ważna jest jakość pokarmu. Oczywiście chlebek zawsze będzie mile widziany, ale zimą najodpowiedniejsze są smaczne mieszanki. I tak na przykład mieszanka konopi, orzechów, słonecznika, suszonych owoców i płatków owsianych zadowoli zarówno ziarnojady jak i owadożerców. Również tłuste pożywienie z łoju i nasion jest bogatym źródłem energii. Sami możemy wykonać proste karmniki z połowy kokosa. Gałązka lub patyk przeciągnięty przez otwór w dnie skorupy posłuży do zawieszenia i ułatwi ptakom lądowanie. Skorupę wypełniamy roztopionym łojem wymieszanym z nasionami lnu, konopi, słonecznika, otrębami i odkładamy do zastygnięcia. To niedużo wysiłku, a nagrodą dla nas będą odwiedziny takich ptasich piękności, jak zięba, kowalik, szczygieł czy rudzik.

Ptasie menu.

kos, śpiewak, kwiczoł, szpak, rudzik, strzyżyk, trznadel, dzierlatka

owoce i nasiona roślin dziko żyjących: mniej wartościowe zboża, nasiona owsa, prosa, lnu i konopi, suche lub namoczone płatki ryżowe i owsiane, pokrojone jabłka i gruszki, jarzębina, ogryzki, jerzyny gotowane bez soli, także małe kawałki mięsa

szczygieł, dzwoniec, zięba, jer, czeczotka, czyżyk, gil, grubodziób, makolągwa, rzepołuch

nasiona oleiste: konopia, rzepik, słonecznik, len, mak, nasina rośłin dziko żyjących, nasiona prosa, owsa, pestki owoców, nasiona sałaty siewnej, kapusty polnej, rzepy, rozdrobnione nasiona dyni

sikory, kowalik, dzięcioły

mieszanka tłuszczowa z nasionami oleistymi: łój (nie należy użyać margaryny i tłuszczów technicznych)+nasiona oleiste (konopia, słonecznik, rzepik, ale także len, mak, rzepak, rozdrobnione pestki dyni i ogórka, kukurydza, pszenica oraz nasiona drzew iglastych dla sikor leśnych)

kaczki, łabędzie

gotowane ziemniaki i warzywa BEZ SOLI, poślady zbożowe, kapusta, buraki pastewne

kuropatwy i bażanty

buraki pastewne i cukrowe, kapusta pastewna i jadalna, marchew w powiązaniu z pośladem z grykią, prosa, jęczmienia, pszenicy, owsa, z odpadami zbożowymi z nasionami chwastów, rzdrobniona bukiew

Dodatkowo warto stosować niezależnie lub w mieszance tłuszczowej rozdrobnione orzechy włoskie i laskowe, suszone owady

Pokarm o dużej zawartości wody podajemy tylko w wyższych temperaturach. Warto też zadbać o stały dostęp do czystej, niezamarzniętej wody

NIGDY NIE STOSOWAĆ!

pokarmów solonych (warzyw, słoniny itp.), samych ziemniaków, zepsutego pieczywa oraz pieczywa robionego na kwasie chlebowym, suchych owoców, potraw zepsutych czy zjełczałych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *