Szampan jest to rodzaj wina musującego, produkowanego wyłącznie w regionie Szampania. Produkowane poza terenem Szampanii nie mają prawa do nazwy Szampan – mimo że popularnie tak się je nazywa – gdyż została ona zastrzeżona dla win tego regionu.
Prawdziwy szampan jest produkowany bez sztucznego nasycania napoju .Dwutlenek węgla tworzy się w prawdziwym szampanie na skutek naturalnego procesu dojrzewania wina w butelkach. Do butelek nalewa się młode, nie do końca przefermentowane wino, a następnie przechowuje się lekko pochylone w stronę korka butelki w piwnicach, w temperaturze 3-5oC, przez okres minimum 2 lat, systematycznie przekręcając butelki o 1/4 obrotu przez 2 – 3 miesiące.
Szampan produkuje się zarówno z białego jak i (aczkolwiek w mniejszych ilościach) czerwonego wina. W odróżnieniu od klasycznych win gronowych, szampan pakuje się w butelki o różnej objętości – od 18,75 cl do nawet
Prawdziwy szampan jest towarem luksusowym, na który mało kogo stać. Butelka
Encyklopedia multimedialna.
Jak serwować szampana?
Szampan podajemy schłodzony do temperatury około 8 stopni C. Podajemy go w kieliszkach o pojemności 100 do 250 ml o kształcie podobnym do tulipana czy też fletu. Kieliszki napełniamy tak aby piana sięgała górnej krawędzi kieliszka.
Oceniamy szampana.
Szampan powinien być zupełnie klarowny.
Zapach i smak powinny być miłe dla podniebienia i nosa.
Na etykiecie winien być umieszczony napis „champagne” który jest znakiem prawnie zastrzeżonym dla szampanów. Zawiera ona również informację od którego producenta szampan pochodzi. Do najsłynniejszych winnic produkujących szampana należą Dom Perignon, Moët, Veuve Cliquot, Ruinart i Roederer.
Drinki na bazie szampana.
Mocne wrażenie
Na jeden kieliszek: 1 łyżeczka Créme de Cassis, 1 łyżeczka nalewki malinowej, wino musujące lub szampan.
Sweet dream
Na jeden kieliszek: 1/4 kieliszka zmiksowanych malin, parę kropli likieru Curaçao, szampan lub wino musujące.
Mechaniczna pomarańcza
Na jeden kieliszek: 3/10 likieru wiśniowego, 2/10 likieru pomarańczowego, 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
szampan lub wino musujące.
Szał uniesień
Na
w zamkniętej butelce. W chwili podania wlać do kieliszka 1/5 nalewki i dodać 4/5 szampana lub wina musującego.