Składniki:
- Spód ciasta:
-
- 30 dkg mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dkg margaryny
- 20 dkg cukru
- cukier waniliowy
- 2 dkg kakao
- 3 jaja
-
- 1 kg twarogu
- 15 dag cukru
- 10 dag margaryny
- budyń śmietankowy
- 4 jaja
Masa serowa:
Sposób przyrządzenia:
Spód:
Mąkę, proszek, kakao – wymieszać. Cukier, margaryna – utrzeć i stopniowo dodawać żółtka. Dodać mąkę i ubite białka. Odstawić na 30 minut.
Masa:
Utrzeć masło z cukrem i stopniowo dodawać żółtka i twaróg . Dodać proszek budyniowy i ubite białka.
3/4 ciasta na spód – na blaszkę wysmarowana tłuszczem. Wyłożyć masę twarogową, ułożyć wiśnie. resztę ciasta ze spodu rozkładać wilgotnymi rękami na ciasto. Piec 50 minut 175 stopni. Dekoracja: śmietana i wiśnie.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Anna Muchowska