Składniki:
Ciasto kruche:
- 30 dag mąki
- 20 dag tłuszczu ( 10 masła, 10 margaryny)
- 10 dag cukru pudru
- 4 żółtka
- cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana:
- 4 białka
- 30 dag cukru pudru
- 16 dag orzechów włoskich
- dżem (kwaśny)
Masa:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
Sposób przyrządzenia:
Ciasto: Zagnieść składniki, ciasto podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na 2h. Potem wyłożyć na blachę.
Piana: Ubić porządnie białka z cukrem. Na surowe ciasto położyć dżem, ubitą pianę i posypać całość rozkruszonymi orzechami.
Masa: Składniki na masę połączyć i ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z 1 kostką masła.
Ciasto z pianą piec w piekarniku ok 20-30 min w temp. 175 stopni. Ostudzone przekroić na połowę. Jedną połówkę posmarować masą, przełożyć drugą częścią. Schłodzić.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata
1 comment for “Ciasto Pani Walewska*”