Składniki(na 8 sztuk):
20 dag deserowej czekolady
4 żółtka
5 łyżek cukru
5 łyżek mocnego naparu kawy
2 łyżki rumu szklanka bitej śmietany
8 czekoladowych ziarenek kawy
łyżeczka żelatyny Instant
Sposób przygotowania:
1. połam czekolade na małe kawałki, włóż do miski i postaw ją na rondlu z gorącą wodą. Podgrzewaj na parze, aż czekolada sie stopi,nie trzymaj jej na ogniu zbyt długo, bo zmatowieje…
2.Do 8 plastikowych jednorazowych kubków nałóż po porcji płunnej czekolady. Obracaj kubeczkami tak, by pokryć czekoladą całe ścianki i dno naczyń. Potem wstaw kubki do lodówki, by czekolada stężała
3.Utrzyj żółtka na parze z cukrem. Ciągle mieszając, wlewaj powoli kawę irum. Ucieraj, aż krem zgęstnieje. Żelatynę rozpuść w łyżce gorącej wody i wymieszaj z kremem. Potem zdejmij z ognia i wystudź
4. 8 łyżeczek bitej śmietany odłoż, a reszte wymieszaj z kremem. Z czekoladowych kubków usuń plastik, nałóż krem, chłodź 2-3 godziny. Potem udekoruj bitą śmietaną i czekoladowymi ziarenkami kawy.
SMACZNEGO!
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi