Tym razem podajemy przepis na pysznego zapiekanego kalafiora z sosem beszamelowym i żółtym serem. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kalafiora, masła, mleka, żółtego sera i przypraw.
Składniki:
- 1 kalafior
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka tartego żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- tłuszcz od smarowania naczynia
Sposób wykonania:
-
Kalafiora przełożyć do garnka.Zalać osolonym wrzątkiem i zagotować.Trzymać na ogniu około 5 minut.W między czasie do rondelka wrzucić masło.Rozpuścić go na małym ogniu.Wówczas dodać mąkę i energicznie mieszać do połączenia się składników.Zdjąć rondelek z ognia i nie przerywając mieszania wlewać stopniowo mleko.Gdy składniki zaczną się łączyć ponownie postawić rondelek nas ogniu.Podgrzać i doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.Natomiast kalafior odcedzić i podzielić go na różyczki.Przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.Polać go sosem i posypać startym serem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 40 minut.
Liczba porcji: 6