Masz dziś ochotę na pyszne ciasto do popołudniowej kawy? Podajemy przepis na ciasto pełne truskawek. Aby go przyrządzić potrzebujesz: jajek, mleka, mąki, cukru i oczywiście truskawek.
Składniki:
- 4 jajka
- ok 1/2 kg mąki
- 10 łyżek mleka
- 10 łyżek oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- truskawki
Sposób wykonania:
-
Jajka wbić do miski.Dodać do nich cukier i razem ubijać.Następnie nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mleko oraz olej.Gdy składniki się połączą dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Całość dokładnie wymieszać.Brytfannę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Wówczas wylać na nią ciasto.Na koniec truskawki oczyścić, odrywając zielone szypułki.Przekroić je wzdłuż na pół i układać na wierzchu ciasta jedna obok drugiej.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 40-50 minut.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Liczba porcji: 10