Smakowite a przede wszystkim sprawdzone potrawy na grilla. Tym razem szaszłyki w imbirowej marynacie. Aby je przygotować potrzebujesz: mięsa z kurczaka, papryki, imbiru, wina oraz sosu sojowego i koncentratu pomidorowego.
Składniki:
- 500 g kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 30 g świeżego imbiru
- 3 łyżki wytrawnego wina
- 2 łyżki sou sojowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ćwierć łyżki pieprzu
- ½ łyżki przyprawy chińskiej
Sposób wykonania:
-
Kurczaka dokładnie oczyścić, osuszyć na papierowym ręczniku po czym pokroić gow kostkę.Następnie paprykę przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę,.Natomiast do miseczki wlać wino i sos sojowy.Wymieszać po czym dodać jeszcze imbir, olej i koncentrat pomidorowy.Ponownie wymieszać.Doprawić do smaku pieprzem oraz przyprawą chińską.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Wstawić go do lodówki na co najmniej godzinę.Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i odsączyć z nadmiaru marynaty.Nabijać na patyczki od szaszłyków na przemian a papryką.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i piec na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 5