Przepisy na fasolę warty spróbowania. Fasola z wędzoną kiełbasą. Aby ją przygotować potrzebujesz: fasoli, bulionu, wędzonej kiełbasy oraz przypraw.
Składniki:
- 45 dag fasoli
- 1 ½ l bulionu
- 2 szkl wody
- 45 dag wędzone kiełbasy
- 1 szkl kaszy jęczmiennej
- 2 liście laurowe
- 1 łyzka przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Fasolę przesypać do garnka, zalać ją wodą i odstawić na całą noc.Następnego dnia pozostawić ją w tej samej wodzie w której się moczyła.Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę.Tymianek posiekać i dodać do fasoli razem z czosnkiem.Wrzucić jeszcze listki laurowe oraz kaszę.Następnie kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki i również dodać do fasoli.Wlać jeszcze bulion i całość zagotować.Trzymać na małym ogniu do miękkości fasoli.Wówczas dodać jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego.Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 6