Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kulki z melona w orzechowym sosie z rodzynkami

 

Składniki:

  • 1 melon
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • łyżka rodzynek
  • 2- 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
  • 2-3 łyżki przegotowanej wody

Sposób wykonania:

  1. Do miodu dodać sok z cytryny i pomarańczy.
    Całość wymieszać po czym doprowadzić do wrzenia.
    Wówczas dodać rodzynki wcześniej namoczone w winie (razem z nim), skórkę z pomarańczy oraz odrobinę wody.
    Wymieszać i pozostawić na ogniu przez kilka minut.
    Następnie dodać jeszcze orzechy i zestawić  z ognia do zgęstniani,
    W miedzy czasie z melona wydrążyć kuleczki i przełożyć je do salaterki.
    Przed podaniem polać go sosem.

Liczba porcji: 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *