Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos z tuńczykiem do makaronów

 

Składniki:

  • 3 surowe żółtka
  • 3 ugotowane żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Żółtka utrzeć ze sobą na jednolitą pastę.
    Następnie dodać sok z cytryny.
    Nie przerywając ucierania wlewać stopniowo oliwę z oliwek.
    Wówczas dodać jeszcze śmietanę oraz tuńczyka.
    Na sam koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *