Składniki:
- 1 królik
- 10 dag boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szkl. rosołu
- ½ szkl. wytrawnego białego wina
- szczypta rozmarynu
- 1 łyżka mąki
- ½ szkl. gęstej śmietany
- 2 łyżki oleju
- 10 dag masła
- sól
Sposób wykonania:
- Umytego królika natrzeć solą po czym obtoczyć w mące.
Następnie obsmażyć królika na rozgrzanym oleju.
Wówczas dodać do niego kawałek masła pokrojony boczek, posiekany czosnek i cebulę.
Całość wymieszać i doprawić jeszcze rozmarynem oraz pieprzem.
Trzymać na małym ogniu około 45 minut.
Po tym czasie królika wyjąc a do sosu dodać śmietanę.
Chwilę pogotować do zgęstnienia sosu i polać nim królika przed podaniem.
Liczba porcji: 4