Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Waniliowy karmel

 

Składniki:

  • ¼ kostki masła
  • 1 op śmietanki kremowej
  • 5 kropli esencji waniliowej
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl wody
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wsypać cukier po czym wlać ½ szkl wody i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż cukier zacznie się rozpuszczać.
    Wówczas wlać resztę wody i nadal mieszać gotować na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje i osiągnie bursztynowy kolor.
    Zdjąć  garnek z ognia i dodać masło, wymieszać.
    Wlać śmietanę i ponownie wymieszać.
    Doprawić do smaku esencją waniliowa oraz solą.
    Ostatni raz zagotować. Podawać na zimno lub gorąco.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *