Składniki:
- 2 szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- 1/4 szkl. maku
- 2 żółtka
- pół kostki masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz makiem.
Wówczas dodać do niej posiekane masło, śmietanę i żółtka.
Całość dokładnie zagnieść na gładkie ciasto.
Uformować z niego kule i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować.
Foremkami wyciąć ciasteczka o różnych kształtach.
Jeśli nie mamy foremek możemy wyciąć kółka szklanką.
Ułożyć ciastka na blasze i wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Piec na złoty kolor.
Liczba porcji: 6