Składniki:
- 20 dag cukru
- 35 dag mąki
- 1 kostka masła (25 dag)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki jogurtu
- 1 pomarańcz
Sposób wykonania:
- Do makutry przełożyć masło pokrojone na mniejsze kawałki.
Dodać jogurt, cukier, cukier waniliowy i całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę.
Wówczas dodać skórkę startą z pomarańczy (wcześniej sparzyć ją wrzątkiem).
Wsypać jeszcze mąkę i zagnieść gładkie ciasto.
Z powstałego ciasta formować małe kulki, które zgnieść ręką aby powstały krążki.
Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut na złoty kolor.
Liczba porcji: 11