Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron penne z pomidorami i tuńczykiem

 

Składniki:

  •  400 g makaronu penne
  •  1 ząbek czosnku
  •  3 filety anchois
  •  2 łyżki oliwy
  •  2 małe puszki koncentratu pomidorowego
  •  oregano
  •  pieprz
  •  1 łyżka kaprów
  •  100 ml białego wina
  •  185 g tuńczyka
  •  3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  •  sól

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
    W między czasie na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek i pokrojone na kawałki anchois po czym dodać koncentrat pomidorowy, oregano, kapary oraz pieprz.
    Całość wymieszać i wlać wino, trzymać na ogniu jeszcze przez chwilę.
    Następnie tuńczyka odcedzić i rozgnieść lekko widelcem po czym dodać do sosu.
    Makaron odcedzić i również dodać do sosu.
    Całość lekko przemieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *