Składniki:
- 2 pomidory
- 1 brokuł
- ½ szkl. oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, po czym szybko je obrać i pokroić na cząstki.
Następnie brokuł podzielić na pojedyncze różyczki, które wrzucić na osolony wrzątek.
Gotować na małym ogniu około 5 minut.
Po tym czasie je odcedzić, a gdy ostygną dodać do pomidorów.
W między czasie musztardę wymieszać z oliwą z oliwek.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sok z cytryny.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałym sosem polać pomidory oraz brokuły.
Delikatnie przemieszać.
Liczba porcji: 4