Składniki:
- 2 szkl mąki
- 1 szkl mleka
- 2 dag drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- sól
Sposób wykonania:
- Drożdże pokruszyć i zalać je ciepłym ale nie gorącym mlekiem.
Dodać do nich jeszcze cukier oraz cześć mąki.
Całość dokładnie wymieszać, ciasto powinno mieć konsystencje kwaśnej śmietany.
Wówczas przykryć je ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Powinno to zając około 20 minut.
Po tym czasie wyrobić ciasto, dodać sól, jajka, resztę mąki oraz rozpuszczone masło.
Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto.
Przykryć go ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Liczba porcji: 4