Składniki:
- 25 dag mąki
- ½ kostki masła
- ½ szkl cukru
- 1 jajko
- ½ szkl wody
- szczypta soli
- 1 kg rabarbaru
- 3/4 szkl cukru
- tłuszcz
- cukier puder
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiać razem z sola oraz cukrem po czym dodać masło i razem posiekać.
Wówczas wbić jajko i dodając odrobinę wody zagnieść gładkie ciasto.
Uformować z niego kulę, która owinąć w filię aluminiowa i wstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyjąc z ciasto z lodówki, cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno okrągłej formy.
Wcześniej formę posmarować tłuszczem.
Następnie umyty rabarbar pokroić w drobne kawałki i rozłożyć na cieście.
Posypać go cukrem pudrem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 40 minut.
Po upieczeniu jeśli ciasto jest zbyt kwaśne można jeszcze raz posypać cukrem pudrem.
Liczba porcji: 8