Składniki:
- ½ kg polędwicy wołowej
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- 8 pieczarek
- pomidor
- ogórek konserwowy
- ½ szkl śmietany
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w poprzek włókien na kotlety po czym rozbić je lekko tłuczkiem.
Następnie oprószyć sola oraz pieprzem i posypać mąką.
Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron po kilka minut.
Polędwica w środku powinna pozostać lekko różowa.
Natomiast sparzonego wrzątkiem pomidora obrać ze skórki i pokroić na cząstki, ogórka na półplasterki a pieczarki w plastry.
Wszystkie składniki wrzucić do polędwicy.
Zalać śmietaną i trzymać na ogniu około 4 minut.
Na sam koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 6