Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka czekoladowa z polewą

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 5 jaj
  • ½ szkl mąki pszennej
  • ¾ szkl cukru pudru
  • 2 łyżki margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka

Sposób wykonania:
Tabliczkę czekolady połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w rondelku na małym ogniu po czym odstawić ją do ostygnięcia.
Wówczas przelać ją do żółtek.
Dodać jeszcze margarynę oraz cukier puder i całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę.
Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia i dokładnie wymieszać.
Na sam koniec dodo dać białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, delikatnie połączyć.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50minut.
W między czasie druga czekoladę rozpuścić kąpieli wodnej z dodatkiem mleka.
Gorącą udekorować babkę zaraz po upieczeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *