Składniki:
- 6 kalarepek
- sól
- cukier
- łyżeczka masła
- ½ łyżeczki Vegety
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki mleka
- ½ szkl śmietany kremówki
Sposób wykonania:
Kalarepki obrać i pokroić na cząstki po czym wrzucić je na warzącą wodę.
Dodać do niej masło, sól oraz cukier i vegete i gotować na małym ogniu około 20 minut.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić wywarem z spod gotowania kalarepki.
Doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować do zgęstnienia, wówczas dodać kalarepkę oraz posiekany koperek.
Wymieszać i gotować około 2 minut.
Po tym czasie dodać śmietanę oraz mleko i gotować ostanie 5 minut pod przykryciem na małym ogniu.