Składniki:
- ½ kostki masła
- 4 jajka
- 12 dag cukru pudru
- 24 dag mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ laski wanilii
- ½ szkl mleka
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- cukier puder
- cukier waniliowy
Sposób wykonania:
Do masła dodać cukier puder i całość dokładnie utrzeć na puszystą masę.
Następnie nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku a potem utłuczoną i przesianą przez sito wanilię.
Gdy składniki się połączą dodać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie wyrobić, wlewając małymi partiami mleko.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bulką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.