Składniki:
- 20 dag mąki
- 20 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 15 dag mąki pszennej
- 15 dag mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 2 łyżki czekolady w proszku
- 1 łyżka kakso
- 2 łyżki śmietany
- tłuszcz i bułka tarta
Sposób wykonania;
Do miękkiego masła dodać cukier i cukier waniliowy.
Całość dokładnie utrzeć po czym nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku.
Gdy składniki się połączą dodawać mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiana z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie wymieszać i na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Następnie podzielić ciasto na 2 części.
Jedną część wylać na dno formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
Natomiast do drugiej części dodać kakao, czekoladę oraz śmietankę, wymieszać.
Ciemne ciasto wylać na jasne, delikatnie mieszając widelcem aby kolory przeszły miedzy siebie.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.