Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sosy, dressingi, dipy

Na wiosenne grillowanie, ogródkowe przyjęcia i wypady za miasto, niezastąpiony dodatek do wszystkiego, czyli sosy, dipy i dressingi. Robimy jedną sałatkę warzywną a do niej kilka dressingów , a nasi goście sami dobiorą smaki. Do grillowanego pieczywa podajmy dipy, a do mięs i warzyw własnej produkcji sosy. Możemy przygotować własne pesto i tylko doprawić potrawę tuż przed podaniem. Większość z podanych niżej przepisów możemy przyrządzić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce nawet do kilku dni.

Sos pesto z bazylią
2 łyżki prażonych orzeszków-pine
2 duże ząbki czosnku
2 0 3/4 filiżanki świeżych liści bazylii
2 łyżki startego świeżego parmezanu
2 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżki oliwy extra virgin
Do miksera wrzucić orzeszki, czosnek i zmiksować, dodać liście bazylii, ser i sok z cytryny i zmiksować. Nastawić mikser na najniższe obroty i stopniowo dodawać oliwę. Miksować aż sos będzie gładki. Przełożyć do słoiczka i trzymać w lodówce.

Ziołowy sos pesto
2 łyżki pine nuts, prażonych
2 duże ząbki czosnku
2 filiżanki szpinaku
3/4 filiżanki świeżej posiekanej pietruszki
1/2 filiżanki listków rukoli
1/2 filiżanki świeżych liści oregano
1/4 filiżanki świeżych liści tymianku
1/4 filiżanki świeżego szczypiorku
2 łyżki świeżo startego parmezanu
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy extra vergin
Zmiksować orzeszki i czosnek, dodać pozostałe składniki bez oleju i zmiksować. Nastawić mikser na najniższe obroty i stopniowo dodawać oliwę. Miksować aż sos będzie gładki. Przełożyć do słoiczka szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.

Oregano pesto
2 i pół filiżanki szpinaku
2 filiżanki świeżych liści oregano
1 filiżanka świeżej posiekanej pietruszki
2 łyżki stołowe świeżo startego parmezanu
2 łyżki pistacji
4 łyżeczki soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli
2 duże ząbki czosnku
Zmiksować wszystkie składniki bez oliwy. Nastawić mikser na najniższe obroty i stopniowo dodawać oliwę. Miksować aż sos będzie gładki. Przełożyć do słoiczka, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.

Pomidorowy sos Pesto
180 gram suszonych pomidorów pakowanych bez oleju
3 filiżanki gotowanej wody
2 łyżki pine nuts
2 duże ząbki czosnku
2/3 filiżanki świeżo startego parmezanu
1/4 filiżanki pietruszki
3 łyżki wytrawnego białego wina
Pomidory włożyć do wrzącej wody. Odstawić na godzinę, aż pomidory będą miękkie. Pomidory osuszyć zostawiając pół filiżanki wody z pomidorów. Zmiksować orzeszki i czosnek. Dodać pomidory, bazylię, ser i pietruszkę i zmiksować. Pozostawić mikser włączony i stopniowo dodawać pozostawioną wodę z pomidorów i wino. Zmiksować aż sos będzie gładki. Przechowywać w lodówce.

Sos z grillowanych pomidorowów
20 pomidorów (przekrojonych na połówki)
sól i pieprz do smaku
Pomidory grillować, skórą na wierzch na lekko naoliwionej blasze. Włożyć do miksera, zmiksować i doprawić do smaku. Można dodać łyżeczkę oliwy z oliwek i wyciśniety ząbek czosnku.

Sos paprykowy
3 filiżanki posiekanej czerwonej papryki
1 ząbek czosnku (wyciśnięty)
1 filiżanka bulionu drobiowego
1 łyżka sosu pomidorowego
1/4 łyżeczki soli
kilka kropel sosu Tabasco (lub innego bardzo ostrego sosu paprykowego)
1-2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Wszystkie składniki połączyć i doprowadzić do wrzenia. Zmiejszyć ogień i gotować na małym ogniu ok. 20 min. Miksować składniki aż sos będzie gładki. Podawać z makaronem. Danie warto posypać świeżą bazylią lub parmezanem. Lub na zimno jako dip do grzanek i chipsów.

MIKROFALA:
Paprykę i czosnek (pod przykryciem) włożyć do mikrofali na 3-4 minuty, aż warzywa będą miękkie. Dodać pół filiżanki bulionu, pasty pomidorowej, doprawić solą i pieprzem. Gotować nie przykryte najwyżej 2-3 minuty. Zmiksować aż sos będzie gładki.

Dressing bekonowy
4 plastry bekonu (pokrojone)
1/2 łyżeczki soli czosnkowej (góra 1)
1 łyżeczka oregano
łyżeczka sezamu
łyżeczka sosu Worcestershire
ocet winny do smaku
Ugotować bekon, sól czosnkową, oregano i sezam na małym ogniu aż bekon będzie gotowy (od czasu do czasu mieszać) Dodać sos worcestershire i ocet. Dokładnie wymieszać.

Dressing koperkowo-ogórkowy
1 średniej wielkości ogórek (obrany i podzielony)
1 filiżanka jogurtu
szczypta soli
szczypta czosnku
1/2 łyżeczki koperku
2 łyżeczki musztardy Dijon
pieprz do smaku
Zmiksować wszystkie składniki i odstawić do lodówki na kilka godzin aż dressing „przejdzie smakiem”.

Grecki dressing czosnkowy
1 opakowanie jogurtu (o niskiej zawartości tłuszczu)
2 średniej wielkości ogórki (oczyszczone, obrane i pokrojone)
2 wyciśnięte ząbki czosnku
3 łyżki świeżego posiekanego koperku
Połączyć składniki i zmiksować. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Dressing pomidorowo-czosnkowy
(3 filiżanki)
2 filiżanki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczka czosnku
2 średnie pomidory (pokrojone w kostkę)
Zmiksować składniki i schłodzić.

Francuski dressing
1/2 filiżanki oliwy
mała obrana cebulka
1/4 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczka soli
mała papryka
1 łyżka cukru lub miodu
2 krople sosu Worcestershire
1 łyżka soku z cytryny
Zmiksować wszystkie składniki razem aż sos będzie gładki. Trzymać w chłodnym miejscu.
Aby sos był łagodniejszy możemy pominąć cebulkę, sos Worcestershire i musztardę. A zamiast soku z cytryny można użyć octu jabłkowego. Zawsze podawać sos schłodzony.

Dressing kremowy
pół łyżeczki soli
1 łyżka mąki
łyżeczka ostrej musztardy
łyżka cukru
łyżka masła
2 żółtka
3/4 filiżanki kremówki
1/4 filiżanki octu
Zmiksować mąkę, sól, musztardę i cukier. Dodać masło i wymieszać. Ubić. Podczas ubijania dodać żółtka jajek. Na końcu dodać kremówkę i już na samiutkim końcu ocet. Przełożyć do małego garnuszka i podgrzewać na parze (mały garnek w większym garnku) aż sos zgęstnieje. Schłodzić i podawać zimny.

http://www.restaurants.pl/przepisy/sosy/drssingi_pesto.htm

 

 

1 comment for “Sosy, dressingi, dipy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *