Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z gotowanych porów z pomidorami

Składniki:

  • 3 pory
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka ostrej musztardy

Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć razem z musztardą po czym dodać ocet balsamiczny oraz oliwę z oliwek.
Gdy składniki się połączą dodać posiekaną natkę pietruszki.
Jeszcze raz wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Następnie z porów odciąć zielone końce a białe części przekroić wzdłuż na pół a je pokroić na 20 cm kawałki.
Gotować  w osolonym i ocukrzonym wrzątku z dodatkiem soku z cytryny.
Po około 10 minut odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
W między czasie sałatę porwać na mniejsze kawałki i przełożyć do salaterki.
Na sałacie ułożyć ugotowane jajka pokrojone w plastry, dodać obrane pomidory pokrojone na cząstki a na koniec dodać ostudzone pory.
Na koniec polać sałatkę sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *