Składniki:
- 3 pory
- kilka liści sałaty lodowej
- 2 pomidory
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka ostrej musztardy
Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć razem z musztardą po czym dodać ocet balsamiczny oraz oliwę z oliwek.
Gdy składniki się połączą dodać posiekaną natkę pietruszki.
Jeszcze raz wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Następnie z porów odciąć zielone końce a białe części przekroić wzdłuż na pół a je pokroić na 20 cm kawałki.
Gotować w osolonym i ocukrzonym wrzątku z dodatkiem soku z cytryny.
Po około 10 minut odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
W między czasie sałatę porwać na mniejsze kawałki i przełożyć do salaterki.
Na sałacie ułożyć ugotowane jajka pokrojone w plastry, dodać obrane pomidory pokrojone na cząstki a na koniec dodać ostudzone pory.
Na koniec polać sałatkę sosem.