Składniki:
- 3 ziemniaki
- 3 jajka
- 1 pęczek białych szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 żółtko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżeczką miodu
- 1 łyżka kaparów
- sól
- biały pieprz
Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je obrać i pokroić na plasterki.
Jajka ugotować na twardo, obrać i również pokroić na plasterki, razem z ziemniakami ułożyć na półmisku.
Ze szparagów odciąć zdrewniałe końce i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem soli i cukru.
Następnie je odcedzić, pokroić na ukośne kawałki i ułożyć na półmisku z jajkiem i ziemniakami.
Wierzch posypać kaparami.
Natomiast surowe żółtko utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo oliwę z oliwek.
Na koniec dodać musztardę oraz miód.
Dokładnie wymieszać i polać sałatkę.