Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka ze szparagów, jajek i ziemniaków

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 3 jajka
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 żółtko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczką miodu
  • 1 łyżka kaparów
  • sól
  • biały pieprz

Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je obrać i pokroić na plasterki.
Jajka ugotować na twardo, obrać i również pokroić na plasterki, razem z ziemniakami ułożyć na półmisku.
Ze szparagów odciąć zdrewniałe końce i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem soli i cukru.
Następnie je odcedzić, pokroić na ukośne kawałki i ułożyć na półmisku z jajkiem i ziemniakami.
Wierzch posypać kaparami.
Natomiast surowe żółtko utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo oliwę z oliwek.
Na koniec dodać musztardę oraz miód.
Dokładnie wymieszać i polać sałatkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *