Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron zapiekany z kurczakiem w śmietanie

Składniki:

  • 40 dag makaronu rurki
  • 1 kurczak z rożna
  • ½ l bulionu drobiowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ szkl mąki
  • ¼ szkl mleka
  • 1 op gęstej śmietany
  • 20 dag żółtego sera
  • ½ szkl startego parmezanu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Mięso kurczaka oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie na części rozgrzanego masła przesmażyć posiekany czosnek, wówczas dodać mąkę i mieszając zarumienić.
Rozprowadzić zasmażkę mlekiem oraz bulionem i pozostawić na ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia sosu.
Wówczas zdjąć sos z ognia i dodać do niego śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na koniec dodając jeszcze po połowie obu gatunków sera.
W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu po czym go odcedzić i wymieszać z kurczakiem.
Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Zalać sosem a wierzch posypać bułką tartą wymieszaną z resztą serów.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *