Składniki:
- 40 dag makaronu rurki
- 1 kurczak z rożna
- ½ l bulionu drobiowego
- 3 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- ¼ szkl mąki
- ¼ szkl mleka
- 1 op gęstej śmietany
- 20 dag żółtego sera
- ½ szkl startego parmezanu
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Mięso kurczaka oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie na części rozgrzanego masła przesmażyć posiekany czosnek, wówczas dodać mąkę i mieszając zarumienić.
Rozprowadzić zasmażkę mlekiem oraz bulionem i pozostawić na ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia sosu.
Wówczas zdjąć sos z ognia i dodać do niego śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na koniec dodając jeszcze po połowie obu gatunków sera.
W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu po czym go odcedzić i wymieszać z kurczakiem.
Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Zalać sosem a wierzch posypać bułką tartą wymieszaną z resztą serów.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 25 minut.