Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żurawina z orzechami włoskimi i rodzynkami

Składniki:

  • 1 ½ szkl uprażonych kawałków orzechów włoskich
  • 45 dag żurawiny
  • 1 szkl rodzynek
  • czerwona cebula
  • ½ szkl dżemu pomarańczowego
  • ½ szkl soku pomarańczowego
  • 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
  • 1/3 szkl octu z białego wina
  • 1 szkl cukru
  • ½ szkl brązowego cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • laska cynamonu
  • liść laurowy

 Sposób wykonania:
Do dużego garnka wrzucić orzechy, żurawinę, rodzynki, posiekana cebulę, dżem pomarańczowy, sok i skórkę z pomarańczy, ocet z białego wina, cukier, sól, pieprz, imbir, cynamon oraz liść laurowy.
Całość dokładnie wymieszać i na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia.
Gotować około 30 minut zmniejszając ogień.
Co jakiś czas wymieszać a pod koniec gotowania usunąć laskę cynamonu i liść laurowy.
Przełożyć do słoików i przechowywać do 4 tygodni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *