Składniki:
- 1 ½ szkl uprażonych kawałków orzechów włoskich
- 45 dag żurawiny
- 1 szkl rodzynek
- czerwona cebula
- ½ szkl dżemu pomarańczowego
- ½ szkl soku pomarańczowego
- 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
- 1/3 szkl octu z białego wina
- 1 szkl cukru
- ½ szkl brązowego cukru
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki imbiru
- laska cynamonu
- liść laurowy
Sposób wykonania:
Do dużego garnka wrzucić orzechy, żurawinę, rodzynki, posiekana cebulę, dżem pomarańczowy, sok i skórkę z pomarańczy, ocet z białego wina, cukier, sól, pieprz, imbir, cynamon oraz liść laurowy.
Całość dokładnie wymieszać i na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia.
Gotować około 30 minut zmniejszając ogień.
Co jakiś czas wymieszać a pod koniec gotowania usunąć laskę cynamonu i liść laurowy.
Przełożyć do słoików i przechowywać do 4 tygodni.