Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pudding ryżowy Ewy

 

Składniki:

 

  • 1 l mleka
  • 1 l wody
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli
  • ¾ szkl cukru
  • 200 g ryżu
  • 2 jajka
  • esencja waniliowa
  • rodzynki

Sposób wykonania:
Do rondelka wlać mleko oraz wodę.
Dodać masło, sól oraz cukier po czym doprowadzić całość do wrzenia.
Wówczas wrzucić ryż i gotować około 45 minut, dość często mieszając.
Następnie roztrzepać jajka, dolać do nich tyle wody aby uzyskać szklankę płynu.
Ryż zdjąć z ognia, dodać jajka, wymieszać i ponownie postawić na ogniu.
Doprowadzić do wrzenia i na koniec dodać jeszcze esencję waniliową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *