Składniki:
- 1 ½ szkl gandules
- 1 łyżka oliwy
- 1 żółta cebula
- ½ zielonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki zmielonego pieprzu
- ¼ szkl posiekanego tymianku
- 1 pomidor
Sposób wykonania;
Gandules zalać 4 szklankami wody i gotować na małym ogniu około 1 godzinę.
W między czasie na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę, paprykę, liście laurowe, czosnek, tymianek, sól oraz pieprz.
Trzymać na małym ogniu około 5 minut, aż cebula się zeszklić, wówczas dodać posiekanego pomidora i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
Po tym czasie przełożyć zawartość patelni do gandulas, dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu 45 minut.