Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 6 jajek
- 100 g marmolady morelowej
- 150 g mąki
- trochę masła i mąki do formy
Polewa:
- 200 g cukru pudru
- 50 g masła
- 50 g kakao
- 3 łyżki mleka
Sposób wykonania:
Do masła wsypać cukier i ucierać na puszystą masę. W trakcie ucierania dodawać stopniowo żółtka oraz startą czekoladę.
Na sam koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywno oraz mąkę, delikatnie połączyć.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Piec około 1 godziny w średnio nagrzanym piekarniku.
W między czasie mleko podgrzać na małym ogniu po czym dodać do niego kakao, masło oraz cukier.
Dokładnie wymieszać aby wszystkie składniki się rozpuściły.
Natomiast tort po upieczeniu odstawić do ostygnięcia, wówczas posmarować go marmoladą i polać polewą.Udekorować owocami.