Dla wielu osób poprawne nakrycie stołu to coś enigmatycznego.
A zasady są bardzo proste. Oto kilka praktycznych rad.
Starannie wypolerowane sztućce kładziemy po obu stronach talerza, w takiej kolejności, w jakiej będą używane (przystawki zimne, przystawki gorące, zupy, dania z ryb i mięs, sery, deser, owoce, kawa i herbata).
Zasady savoir vivre'u nakazują najpierw używać tych położonych po zewnętrznej stronie. Jeżeli przewidujemy zakąski, to z prawej strony nakrycia kładziemy nóż do zakąsek oraz nóż do dania głównego, zwrócone ostrzami do nakrycia. Z lewej strony, w odpowiedniej kolejności układamy dwa widelce brzuszkiem do dołu, pierwszy z brzegu do zakąsek, następny do dania głównego.
Jeśli na obiad przygotowujemy rybę, to zamiast zwykłego noża i widelca podajemy sztućce do ryby. Pamiętajmy, że dwa widelce to symbol elegancji minionej epoki, gdy sztućce do ryb produkowano na eksport. Sztućce do ryb to widelec i szeroki nóż w kształcie łopatki, którym niczego nie kroimy, ale filetujemy, oddzielamy mięso od ości. Zwykłym nożem i widelcem jemy tylko ryby wędzone i śledzie.
Zupy podawane w bulionówkach jemy łyżeczką do bulionu, okrągłą i mniejszą od normalnej. Kładziemy ją, tak jak zwyczajną łyżkę, z prawej strony nakrycia między nożami. Jeżeli do zupy podajemy pieczywo i masło, obowiązkowy jest nóż do smarowania masłem o wygiętym, zaokrąglonym ostrzu. Kładziemy go na talerzyku do pieczywa, obok elegancko ułożonej serwetki.
Na stole przy nakryciu głównym powinny znaleźć się nie więcej niż trzy sztućce z prawej i dwa z lewej strony. Nad talerzami kładziemy sztućce do deserów – mały widelczyk z trzema ząbkami do ciasta kremowego – zwrócony w prawo oraz łyżeczkę, skierowaną w lewą stronę.
Do deserów lodowych używamy łyżeczki wąskiej i długiej, a do cukru łyżeczki typu szufelka. Jeżeli na deser przewidujemy sery lub owoce, łyżeczkę zastępujemy nożem deserowym. Pozostałe sztućce podajemy przy serwowaniu kolejnych dań.
Pamiętajmy, że noże i widelce do przystawek są mniejsze niż te do dań głównych.
Poniżej sposoby nakrywania stołu przedstawione są jako grafika.
1. Serwetka
2. Widelec do sałatek
3. Widelec obiadowy
4. Widelec deserowy
5. Talerzyk do pieczywa z nożem
6. Talerz obiadowy
7. Nóż obiadowy
8. Łyżeczka
9. Łyżeczka
10. Łyżka do zupy
11. Widelec koktajlowy
12. Szklanka na wodę
13. Lampka do wina czerwonego
14. Lampka do wina białego
15. Filiżanka do kawy
Napkin – Serwetka
Salad fork – Widelec do sałatek
Dinner fork – Widelec obiadowy
Salad plate – Talerz do sałatek
Dinner plate – Talerz obiadowy
Dinner knife – Nóż obiadowy
Salad knife – Nóż do sałatek
Dinner spoin – Łyżka obiadowa
Soup spoin – Łyżka do zupy
White-wine glass – Lampka do białego wina
Red-wine glass – Lampka do czerwonego wina
Water goblet – Szklanka na wodę
Dessert spoin and fork – Łyżeczka i widelczyk do deserów
Bread plate – Talerzyk na pieczywa
Butter knife – Nóż do masła