Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort bezowy z bitą śmietaną i malinami

Składniki:

  • 4-5 białek,
  • 25 dag cukru,
  • 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • olejek waniliowy,
  • 2 łyżeczki octu,
  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 35 dag świeżych owoców sezonowych,
  • Tłuszcz i mąka ziemniaczana do formy.

Sposób przyrządzenia:
Dno tortownicy wyłożyć natłuszczonym i oprószonym mączką ziemniaczaną pergaminem. Białka ubić z solą i połową cukru. Dodać resztę cukru, mączkę ziemniaczaną, olejek i ocet. Ubić na sztywno. Masę przełożyć do tortownicy, ustawić na blesze, zdjąć bok. Suszyć 15 min w temperaturze 150 stopni C. Zmniejszyć temperaturę do 125 stopni C. i suszyć dalej jeszcze przez 1 3/4 godziny, przy nie domkniętych drzwiczkach piekarnika. Wyjąć i ostudzić. Owoce umyć i osuszyć. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Blat bezowy posmarować bitą śmietaną, na której ułożyć owoce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *