Składniki:
- 4-5 białek,
- 25 dag cukru,
- 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- olejek waniliowy,
- 2 łyżeczki octu,
- 250 ml śmietany kremówki,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 35 dag świeżych owoców sezonowych,
- Tłuszcz i mąka ziemniaczana do formy.
Sposób przyrządzenia:
Dno tortownicy wyłożyć natłuszczonym i oprószonym mączką ziemniaczaną pergaminem. Białka ubić z solą i połową cukru. Dodać resztę cukru, mączkę ziemniaczaną, olejek i ocet. Ubić na sztywno. Masę przełożyć do tortownicy, ustawić na blesze, zdjąć bok. Suszyć 15 min w temperaturze 150 stopni C. Zmniejszyć temperaturę do 125 stopni C. i suszyć dalej jeszcze przez 1 3/4 godziny, przy nie domkniętych drzwiczkach piekarnika. Wyjąć i ostudzić. Owoce umyć i osuszyć. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Blat bezowy posmarować bitą śmietaną, na której ułożyć owoce.