Składniki :
1 kupny wafel
szklanka cukru
2,5 szklanki mleka w proszku
1 kostka masła lub margaryny
2 łyżki kakao (gorzkie)
bakalie (rodzynki, orzechy itd)
1/2 szklanki wody przegotowanej
Sposób przygotowania :
Roztopic kostke masła dodać cukier – mieszac aż sie całkiem rozpusci dodajemy kakao i wode mieszamy do zagotowania mase odstawiamy do wystygniecia do schlodzonej masy ( nie moze byc goraca) dodajemy mleko w proszku oraz bakalie wczesniej namoczone w wodzie i posiekane mieszamy wszystko do jednolitej konystencji wafel : zostawiamy 2 całe krążki reszte kruszymy do miski na drobne kawałki do pokruszonego wafla wlewamy mase i mieszamy az pokryje całosć. wykładamy mase na spod rozkładamy równomiernie i przykrywamy drugim spodem wstawiamy do lodowki do "wystygniecia" najlepiej z obciążeniem uwagi : masa ma byc całkiem zimna inaczej wafel wyjdzie cienki!!!!
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi
1 comment for “Wafel inaczej”