Biszkopt:
- 10 żółtek + 1 całe jajko
- 25 dkg cukru pudru
- 25 dkg mąki ziemniaczanej
- 1 zapach rumowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
Ucieramy jajka z cukrem na pulchną masę. Następnie dodajemy zapach i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w prodziżu ok. 45 min.
Pącz:
- 1/2 litra przegotowanej zimnej wody
- sok z 3 cytryn
- 1/4 szk. spirytusu
- zapach rumowy cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki mieszamy do chwili rozpuszczenia się cukru.
Krem:
- 1 litr śmietany kremowej 30 %
- 5 torebek śmietanfixu
- 1 szk. cukru pudru
- truskawki
- Wszystkie składniki łączymy i ubijamy do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji kremu.uzyskania
Wykonanie tortu:
Biszkop po wystygnięciu kroimy na trzy krążki. Pirwszy blat układamy na kloszu do tortu, nasączamy go pączem,kładziemy na to bitą śmietanę.mietanę posypujemy pokrojonymi w ćwiartki truskawkami. To samo robimy z pozostałymi krążkami ciasta. Na wierzch , po posmarowaniu boków i wierzchu śmietaną układamy całe truskawki, tworząc z nich dekorację tortu.
2 comments for “Tort z bitą śmietaną”