Składniki:
- 15 żółtek,
- 1/2 szklanki mleka,
- 5 dag drożdży,
- 5 szklanek mąki,
- 10 dag masła,
- 20 dag cukru,
- 2 cytryny,
- 2 łyżeczki rumu,
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i letnim mlekiem; zostawić w ciepłym miejscu, aby urosły. Do wyrośniętych dodać szczyptę soli, żółtka, topione masło, cukier i mąkę. Wymieszać i dobrze roztrzepać łyżką. Zostawić na jakiś czas, aby ciasto podrosło i znów roztrzepać; powtarzać tę czynność 4 razy, roztrzepując dość długo. Wówczas ciasto przelać do form (wypełniając 1/3 objętości) i zaczekać, aż babki wyrosną i wypełni formy. Wówczas wstawić do gorącego piekarnika i upiec. Upieczone babki wyjąć z form i skropić sokiem z dwu cytryn, wymieszanym z osłodzoną i rumem. Po ostygnięciu polukrować białym lukrem; można też posypać posiekanymi orzechami lub migdałami.