Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z bakaliami

Składniki:

• 2 szklanki mąki
• 5 dag drożdży
• 5 – 6 żółtek
• 2/3 szklanki mleka
• 10 dag masła
• 10 dag cukru
• aromat waniliowy
• szczypta soli
• 20 – 25 dag posiekanych bakalii (np. rodzynek, fig, daktyli, orzechów)
• tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przyrządzenia:
W rondelku stopić masło. Z rozkruszonych drożdży, ciepłego mleka, łyżki cukru i łyżki mąki przygotować rozczyn.
Odstawić w ciepłe miejsce.
Żółtka utrzeć z cukrem, olejkiem zapachowym i solą. Do przesianej mąki wlać utarte żółtka, wyrośnięty rozczyn i wymieszać z częścią mąki. Zagnieść ciasto z pozostałą mąką i, wciąż zagniatając, powoli wlewać roztopiony letni tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odstawać od ręki i ścianek naczynia.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Następnie rozwałkować na stolnicy foremny prostokąt, którego krótszy bok będzie równy długości formy.
Posypać placek bakaliami i zwinąć wzdłuż krótszego boku.
Umieścić ciasto w wysmarowanej tłuszczem podłużnej formie i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wypełni całą blachę, posmarować je rozmąconym jajem i posypać posiekanymi orzechami.
Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 30 – 40 minut w temperaturze 180 – 190ºC.
Gdyby wierzch zbyt szybko się rumienił, foremkę przykryć folią aluminiową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *