Składniki:
• 1 kg ryby
• 0.5 kg warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, seler, por)
• 1 cebula
• sól, pieprz
• listek laurowy
• ziele angielskie
• 5 dag masła
• 2 jajka ugotowane na twardo
• 2 łyzki posiekanej zielonej pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Rybę oskrobać z łusek, oprawić, odkrajać płetwy i głowę, pokroić na dzwonka. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, wrzucić do rondla z wrzącą wodą, osolić. Gotować przez 20 minut, po czym dodać przyprawy. Włożyć rybę, przykryć, ugotować na wolnym ogniu (około 15 minut). Jajka ugotowane na twardo posiekać, masło stopić, wymieszać z posiekaną pietruszką i jajkami, zagrzać.
Ugotowaną rybę wyłożyć na półmisek, posypać je mieszanką jajek z posiekaną zieloną pietruszką, ozdobić listkami pietruszki i cząstkami cytryny.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.