Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto orzechowe z pistacjami

Składniki:


  • 15 dag miękkiego masła,
  • 1 i 1/4 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka otarta z jednej pomarańczy,
  • 5 dag mielonych orzechów laskowych,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka posiekanych pistacji,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.

Sposób przyrządzenia:
Masło utrzeć z 7 łyżkami cukru na jednolitą, kremową masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Połączyć ze skórką pomarańczową i orzechami, lekko wymieszać. Tortownicę (o śred. 24 cm ) nasmarować tłuszczem, napełnić ciastem. powierzchnię wyrównać nożem. Piec ok 35 min. w temperaturze 175 stopni C. Ciasto ostudzić, wyjąć z formy. Przygotować polewę: zagotować 3/4 szklanki wody, 7 łyżek cukru i sok z cytryny. Ciągle mieszając, gotować ok 5 min. na silnym ogniu. Polewą pokryć ciasto. Po 10 minutach posypać pistacjami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *