Składniki:
• 5 jaj.
• 1 szkl. cukru.
• 2 budynie czekoladowe.
• 2 łyżki kakao.
• 1 łżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Dwa budynie wsypać do szklanki i uzupełnić do pełna mąką pszenną, dodać proszek do pieczenia, wsypać do białek. upiec placek, przekroić na pół.
Wierzch kokosowy:
• 6 białek.
• 20 dag cukru.
• 20 dag kokosu.
Białka ubić na sztywna pianę. Pod koniec dodać cukier i na końcu delikatnie wymieszać z kokosem. Upiec na takiej samej blaszce co ciasto.
Masa:
• 6 żółtek.
• 1 szkl. cukru.
• 1 budyń śmietankowy.
• 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
• 2 szkl. mleka.
• 1 kostka masła.
• 3 łyżki kawy.
Z żółtek, mąk, mleka, budyniu, cukru, ugotować budyń. Wystudzony miksować z masłem dodając po łyżeczce. 3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. przestudzić i dodać do masy. Przekrojone ciasto przełożyć połową kremu, drugą połowę rozsmarować na wierzchu, położyć wierzch kokosowy.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Gaździnę
7 comments for “Ciasto Capuccino”