Składniki:
• 2 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 22%
• 1 szklanka cukru
• 3 jajka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
• do przygotowania formy:
• 2 łyżki margaryny
• 2 łyżki bułki tartej
• do posypania ciasta:
• 3 łyżki cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
W naczyniu połączyć składniki i wyrobić mikserem. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec 40 minut w piekarniku (180 stopni). Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika! Wystudzone ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Ciasto można polać musem owocowym lub sosem czekoladowym.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.
2 comments for “Śmietanowiec”