Składniki:
• 1/2 kg mięsa wołowego lub kiełbasy,
• 1/2 kg małych buraków ugotowanych poprzedniego dnia w skórkach,
• 1 szklanka ugotowanej fasoli,
• włoszczyzna z kapustą,
• 4 ziemniaki,
• sól, pieprz,
• listek laurowy,
• 1/2 szklanki śmietany,
• zielenina
Sposób przyrządzenia:
Ugotować poprzedniego dnia mięso, wyjąć z wywaru, obrać z kości, pokroić w kostkę. Do wywaru włożyć poszatkowaną kapustę, włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 15 min. Następnie dodać ugotowaną fasolę z częścią wywaru, ugotowane buraki pokrojone na cienkie paski, wszystkie przyprawy i gotować jeszcze przez 5 min. Po odstawieniu z ognia wlać śmietanę, wsypać zieleninę, dodać mięso.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki trunksql.