Składniki:
• 2 szklanki suszonych śliwek kalifornijskich,
• 1/2 szklanki rodzynek,
• 4 jajka,
• 2-3 łyżki cukru,
• 2 szklanki mąki,
• 1 i 1/2 szklanki mleka
• odrobina tłuszczu do wysmarowania formy
Sposób przyrządzenia:
Śliwki i rodzynki namoczyć w letniej wodzie by zmiękły i spęczniały (ok. 30 min.)
Utrzeć mikserem jajka z cukrem, dodać mąkę i mleko, wymieszać na jednolitą masę.
Dodać osuszone śliwki i rodzynki – delikatnie zamieszać łyżką.
Wylać ciasto do lekko natłuszczonej formy (np. tortownica 30 cm).
Piec godzinę w temp. 180 stopni.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.
3 comments for “Ciasto bretońskie”